Pasta z pieczonych marchewek z imbirem i orzechami


Sezon na młodą marchewkę w pełni! Próbowaliście już pieczonych, młodych marchewek? Jeśli nie to żałujcie! Są słodkie i bajecznie miękkie, po prostu rozpływają się w ustach!

pasta z pieczonych marchewek

Te cudeńka można zajadać solo lub zrobić z nich pyszną pastę do chleba. Z orzechami, aromatyczną kurkumą, ostrym imbirem i chili. Do tego kromka świeżego chleba i nie będziecie chcieli skończyć jeść :)

pasta z pieczonych marchewek

Składniki:

5 młodych marchewek

1 łyżka startego świeżego imbiru

2 łyżki soku z cytryny

1/2 cebuli

olej/ oliwa

garść włoskich orzechów

1/3 łyżeczki kurkumy

szczypta chili

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka czarnuszki do posypania

sól

Przygotowanie:

Marchewki umyć, ułożyć na foremce wyłożonej papierem do pieczenia i polać marynatą ze startego imbiru, soku z cytryny i 1 łyżki oliwy. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju. Upieczone marchewki ostudzić, dodać podsmażoną cebulę, orzechy i zblendować wszystko na gładką masę. Dodać przyprawy i na koniec posypać czarnuszką.


Dodaj komentarz