Pizzerinki z musem porowym i szparagami na pełnoziarnistym pszenno-żytnim spodzie


Co prawda weekend majowy się skończył, ale przed nami sezon piknikowy, więc wszelkie przekąski mile widziane! Na jeden z takich pikników koniecznie zabierzcie ze sobą  pizzerinki z musem porowym i szparagami. Łatwe w transporcie i w dodatku przepyszne! Tylko się nie przejedzcie! Wiem, co mówię, naprawdę ciężko się im oprzeć, szczególnie gdy są polane domowym sosem czosnkowym. Mniam!

pizzerinki z musem porowym i szparagami na pełnoziarnistym pszenno-żytnim spodzie

Składniki na około 11 sztuk:

25 g drożdży + 1/2 szklanki ciepłej wody

1 szklanka mąki żytniej

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

3 łyżki oleju/oliwy

szczypta soli

woda do zagniecenia ciasta (ok. 1/4 szklanki)

pęczek białych szparagów

Mus porowy:

1 i 1/2 pora

ok. 1/3 szklanki wody

olej

świeżo mielony pieprz

sól

Sos pomidorowy:

1/2 szklanki przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki oregano

świeżo mielony pieprz

sól

oregano do posypania

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać mąkę, olej, sól i tyle wody by można łatwo zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Szparagi umyć, odciąć końcówki, obrać i ugotować. Por pokroić w plastry i usmażyć na oleju doprawiając pieprzem i solą. Usmażonego pora zblendować wraz z wodą tak, by mus nie był zbyt gęsty. Do przecieru pomidorowego dodać przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy. Ciasto rozwałkować i podzielić na prostokąty. Każdą pizzerinkę posmarować sosem pomidorowym, następnie nałożyć łyżkę musu porowego, szparagi, ser i posypać oregano. Piec w 200 stopniach około 15 minut.


Dodaj komentarz