Ryżowo – żurawinowe kule z waniliowym sosem


Ostatnio mam ogromną ochotę na słodkie. Przeglądając inne blogi czy zdjęcia na Pintereście widzę tylko ciasta i desery i wręcz pożeram je wzrokiem. Przyszedł więc czas by pozwolić sobie na słodką rozpustę. I choć wcale nie wyszło aż tak słodko to czuję się zaspokojona. :) Zdrowy, sycący deser z brązowego ryżu i suszonej żurawiny z przepysznym sosem waniliowym i świeżymi listkami mięty. Bez dodatku rafinowanego cukru. I bez wyrzutów sumienia! :)

ryżowo-żurawinowe kule z waniliowym sosem

Składniki na około 20 sztuk:

150 g suszonej żurawiny

1 worek brązowego ryżu (100 g)

3 łyżki dowolnych otrębów

3 łyżki mielonego lnu

liście mięty

Sos:

1 i 1/2 szklanki mleka

1 łyżka ksylitolu

2 i 1/2  łyżeczki budyniu waniliowego

1 laska wanilii

Przygotowanie:

Ryż gotujemy bez dodatku soli. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Gdy żurawina zmięknie odcedzamy ją i blendujemy z dodatkiem 1 łyżki wody, w której się moczyła. Do żurawinowego kremu dodajemy ryż, otręby i mielony len i łączymy wszystkie składniki ze sobą. Z gotowej masy formujemy kule wielkości orzecha włoskiego. Z podanej porcji mleka odlewamy 1/4 szklanki, resztę zagotowujemy dodając ksylitol i ziarenka wanilii (laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka ze środka). Budyń rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka i pomału dodajemy do gotującego się mleka cały czas mieszając. Trzeba to zrobić sprawnie by nie zrobiły się grudki. Mi się niestety zrobiły. Ale za Was trzymam kciuki! :) Deser podajemy ze świeżymi listkami mięty.


Dodaj komentarz