Sałatka z zielonych szparagów, truskawek i migdałów


Sezon szparagowy w pełni. W ostatnim czasie pojawiły się także nasze polskie i nawet słodkie truskawki. Truskawki niestety szybko się kończą, a są tak pyszne i w dodatku  można z nich tyle wyczarować! Biegnijcie więc po nie szybko i  nie zapomnijcie po drodze o zielonych szparagach, a potem rozkoszujcie się wspaniałym połączeniem smaków, jakie znajdziecie w tej oto sałatce :)

sałatka z zielonych szparagów z truskawkami i migdałami

Składniki na 1 porcję:

5-6 sztuk zielonych szparagów

4- 5 truskawek

1 łyżka płatków migdałowych

1/4 szklanki octu balsamicznego + 1/2 łyżeczki miodu lub 1 łyżka gotowej glazury balsamicznej

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół i układamy na talerzu. Truskawki myjemy, wycinamy szypułki, kroimy na połówki i układamy na szparagach. Całość posypujemy płatkami migdałowymi (można je wcześniej uprażyć) i polewamy sosem. Użyłam gotowej glazury balsamicznej, bo skończył mi się ocet. Ale wystarczy ocet balsamiczny gotować z odrobiną miodu lub innego słodzidła aż powstanie gęsty sos i polać nim sałatkę.


Dodaj komentarz