Śródziemnomorski bakłażan


Kuchnia śródziemnomorska to jedna z moich pierwszych miłości. :)  Choć wciąż uczę się jeść oliwki to do pieczonego bakłażana z pomidorami nie trzeba mnie przekonywać. Bakłażan i pomidory to proste, ale jakże trafne połączenie, do tego aromatyczny czosnek, bazylia i świeże oregano oraz granulat sojowy świetnie zastępujący mięso mielone w daniach wegetariańskich. Danie idealne!

faszerowany bakłażan

Składniki na 1 porcję:

1 bakłażan

1/2 szklanki granulatu sojowego

1 duży pomidor

1 szklanka bulionu warzywnego

1 ząbek czosnku

1 cebula

1 łyżka sosu sojowego

1/3 łyżeczki chili

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

1 łyżka pestek dyni

kilka listków oregano do dekoracji

oliwa z oliwek

świeżo mielony pieprz

sól

Przygotowanie:

Bakłażana przekrawamy, wydrążamy, oprószamy solą i odstawiamy. Granulat sojowy gotujemy w bulionie warzywnym. Cebulę siekamy drobno i smażymy na oliwie, jak zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego pomidora. Dodajemy sos sojowy, pieprz, bazylię, chili i sól. Dusimy do momentu wyparowania wody z pomidora. Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ugotowany granulat sojowy. Następnie łączymy ze sobą warzywa i granulat. Ewentualnie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana osuszamy lub płuczemy z soli i nakładamy farsz. Posypujemy pestkami dyni i pieczemy około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bakłażana podajemy skropionego oliwą, z listkami oregano i oprószonego świeżo mielonym pieprzem.


Dodaj komentarz