Ziemniaczane muffiny


Jeśli znudziły Wam się tradycyjne ziemniaki podawane do kotleta proponuję Wam ziemniaki w postaci muffin. Wyglądają oryginalnie, są szybkie w przygotowaniu i stanowią świetne urozmaicenie tradycyjnych obiadów. Osobiście uwielbiam takie rozwiązania. Do tego dip jogurtowy lub pomidorowy, surówka (ja postawiłam dziś na tradycyjne buraczki z cebulką) i jeśli jeszcze Wam mało to dorzućcie wegeburgera. Mniam!:)

ziemniaczane muffiny

Składniki na około 9 sztuk:

7 młodych ziemniaków

1 cebula

1 pęczek natki pietruszki

1 marchewka

100 g żółtego sera

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 jajo

olej do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować na półtwardo. Wystudzić. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać sól. Natkę i ser posiekać. Marchew i ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszać ze sobą starte warzywa, ser, natkę pietruszki, cebulę i doprawić do smaku. Na koniec dodać jajko, wymieszać i przełożyć do silikonowych foremek na muffiny. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach.


Dodaj komentarz