Chłodnik litewski


Chłodnik najczęściej serwowany jest w upalne dni, a robi się coraz cieplej! Miałam ogromną ochotę na tę pyszną zupę. Bez żadnych wymyślnych dodatków. Tradycyjny chłodnik litewski. W moim rodzinnym domu mama nigdy nie przyrządzała chłodnika, więc ja sama poznałam jego smak dopiero niedawno. A ponieważ uwielbiam buraczki i botwinkę od razu go pokochałam.

chłodnik litewski

Składniki na 4-5 porcji: 

1 pęczek botwinki

2 ogórki gruntowe

1/2 szklanki rzodkiewek

2 szklanki maślanki naturalnej

1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego

1 pęczek koperku

4 jaja na twardo

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka cukru

pieprz

sól

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyć i odciąć liście. Buraczki i łodygi zalewamy wodą w takiej ilości, by zakryła buraczki. Gotujemy aż zmięknie, a następnie studzimy. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę kroimy drobno lub także ścieramy na tarce. Starte warzywa lekko odciskamy. Do przestudzonego wywaru dodajemy maślankę, jogurt naturalny, ogórki i rzodkiewki. Dodajemy cukier, ocet i doprawiamy solą i pieprzem. Liście botwinki kroimy drobno i dodajemy do chłodnika. Zupę podajemy z jajkiem i posypujemy posiekanym koperkiem.


Dodaj komentarz