Drożdżowe paluchy z bobem i kozim serkiem


Bób to jedna z tych rzeczy, za które kocham lato! Uwielbiam to warzywo. W tym roku jako pierwszy był oczywiście tradycyjny bób gotowany, teraz przyszedł czas na bobowe eksperymenty. Połączenie bobu z kozim serkiem jest genialne, do tego ciasto drożdżowe i oryginalna przekąska lub przystawka gotowa. Do paluchów polecam jogurtowy sos, jaki tylko lubicie. Ja zajadałam paluchy z sosem jogurtowym z miętą i sokiem z cytryny. Możecie także posypać je kolorowym pieprzem i podawać z dobrą oliwą.

drożdżowe paluchy z bobem i kozim serkiem

Składniki na około 12 paluchów:

Ciasto:

25 g drożdży

2 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyłam mieszanki: pszenna, żytnia, orkiszowa)

2 łyżki oleju

1/3 łyżeczki soli

ciepła woda

Nadzienie:

1 szklanka ugotowanego i obranego ze skórek bobu

75 g serka koziego (np. Turek)

pieprz

sól

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody, następnie dodać mąkę, olej i sól i tyle wody by zagnieść ciasto. Bób mieszamy z serkiem i lekko ugniatamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem.  Ciasto dzielimy na kilka części, z każdej formujemy podłużne ok. 10-centymetrowe wałki. Każdy z paluchów przedzielamy wzdłuż tępą stroną noża, a następnie rozchylamy brzegi i wygniatamy palcem miejsce na nadzienie. Każdego palucha nadziewamy farszem z bobu i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Podajemy z sosami lub dobrą oliwą.


One comment

Dodaj komentarz