Pierogi z liśćmi kalarepy i brokułem


Sobotnie gotowanie zakończone, pora więc pochwalić się wynikami. Najpierw miałam robić pierogi, ale potem stwierdziłam, że ciasto drożdżowe zrobię szybciej i zmieniłam koncepcje na drożdżowe batony z farszem, no ale niestety zapomniałam kupić drożdży, a trzeci raz do sklepu nie miałam siły iść. Farsz od początku do końca miał być ten sam. Wynik ostateczny jest taki, że są pierogi z liśćmi kalarepy, liśćmi brokuła i gotowanym brokułem. Czyli warzywny recykling :) Liście kalarepy zawierają witaminy A, K i te z grupy B. Jedzone na surowo przypominają w smaku szczaw, a podsmażone jarmuż. Nie udało mi się znaleźć niestety nic o właściwościach liści brokuła, ale spokojnie są jadalne! :) Więc zamiast wyrzucać liście kalarepy zróbcie oryginalny obiad!

pierogi z liśćmi kalarepy i brokułem

Składniki na około 27 sztuk:

Ciasto:

300 g mąki (użyłam mieszanki od Lubelli: pszenna,orkiszowa i żytnia)

250 ml ciepłej wody

1/4 łyżeczki soli

Farsz:

liście z 2 kalarep

1/2 brokuła

liście z 1 brokuła

1 ząbek czosnku

olej do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

Liście kalarepy i brokuła myjemy i grubo siekamy, następnie podsmażamy na oleju. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Składniki na farsz blendujemy z ząbkiem czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na około 2-3 milimetry grubości, wycinamy kółka, na których środek nakładamy łyżeczkę farszu i zaklejamy. Możemy użyć maszynki. Pierogi wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy tak długo aż będą pływać po wierzchu.

Komentarz: osobiście wytrawne pierogi lubię podsmażone, więc po ugotowaniu obsmażyłam je z dwóch stron.


2 comments

Dodaj komentarz