Sałatka z kaszy kuskus, pokrzywy i dzikich szparagów


 Mamy wiosnę (choć przy takim upale jak dziś wolę mówić lato), wokół nas pełno tzw. chwastów. Jedzenie chwastów jest modne. Co rusz na jakimś blogu pojawiają się przepisy z polnymi i leśnymi roślinami. Nasze prababcie i babcie wiedziały jak ugotować zupę z pokrzywy czy lebiody. Jedzenie takie było nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim tanie i łatwo dostępne. Dlaczego dziś wszyscy wolą drogie mieszanki sałat zamiast pokrzywy czy lebiody, których wokół pod dostatkiem? W dodatku pokrzywa jest źródłem witamin C, K1, B2, kwasu pantotenowego, flawonoidów (m.in. rutyna i kwercetyna), kwasów organicznych, garbników, karotenoidów i chlorofilu, fitosteroli i związków aminowych (acetylocholina, histamina, serotonina) oraz mikroelementów, takich jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarka, potas, jod i krzem. Korzenie bogate są w kwasy organiczne, fitosterole, lecytynę, lignany, śluzy oraz sole mineralne. Mieszkając w centrum dużego miasta i żyjąc ciągle w biegu ciężko jest w pełni korzystać z tego czym obdarowuje nas natura, ale moja ostatnia wizyta w rodzinnym domu otoczonym polami i lasem zaowocowała zdrowym i pysznym przepisem na szybką sałatkę.

Sałatka z kaszy kuskus z pokrzywą i dzikimi szparagami

Składniki na 2 porcje:

1/2 szklanki kaszy kuskus

1 garść dzikich szparagów

1/5 czerwonej papryki

1/2 średniej cebuli

1 spora garść pokrzywy

olej do smażenia

pieprz

sól

Sos:

2 łyżki oleju lnianego

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Pokrzywę zalewamy gorącą wodą, a następnie odciskamy i grubo siekamy. Paprykę i cebulę siekamy drobno. Szparagi myjemy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i podsmażamy na oleju doprawiając solą. Sok z cytryny łączymy z olejem lnianym i zalewamy nim resztę składników. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.


Dodaj komentarz