Stir fry z groszkiem i bobem


Stir fry to rodzaj dania  zawierającego chrupiące warzywa i najczęściej makaron. Przygotowuje się je przeważnie w woku, na dużym ogniu. Inspiracją do mojego stir fry był świeży, pachnący groszek, który kupiłam dziś na swoim ukochanym ryneczku. Całość dopełnił ugotowany wcześniej bób. Kolorowe, chrupiące i  szybkie w przygotowaniu danie, czyli wszystko to, czego dziś potrzebowałam. :)

Stir fry z groszkiem i bobem

Składniki na 2 porcje:

200 g makaronu sojowego

100 g zielonego groszku w strąkach

250 g ugotowanego bobu

1/2 czerwonej papryki

1 młoda cebulka ze szczypiorkiem

olej do smażenia

3 łyżki słodkiego sosu sojowego

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/4 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Bób obieramy ze skórek (skórki oczywiście zjadamy:)). Groszek obieramy ze strąków i gotujemy. Zostawiamy sobie 5-6 ładnych strąków. Odcinamy od nich końcówki, które znajdowały się przy łodydze. Paprykę kroimy w paski, rozgrzewamy olej i smażymy na dużym ogniu często poruszając wokiem lub patelnią. Cebulę ze szczypiorkiem drobno kroimy. W miseczce łączymy ze sobą sosy sojowe. Do papryki wrzucamy strąki groszku i podsmażamy chwilę. Następnie dorzucamy makaron, ugotowany groszek i cebulkę ze szczypiorkiem. Dodajemy przyprawy, gotowany bób i całość zalewamy sosem. Mieszamy energicznie patelnią kilka razy, by sos dotarł w każde miejsce i podajemy.


Dodaj komentarz