Tofu z czereśniowym sosem balsamico


To był cudowny weekend. Bardzo żałuję, że tak szybko się skończył. I choć jestem strasznie zmęczona, a przede mną cały tydzień wyzwań musiałam znaleźć chwilę by pokazać Wam coś nowego! :) Sezon czereśniowy trwa więc jak obiecałam publikuję przepis na wytrawne danie z czereśniami. To bardzo prosty i szybki przepis, ale na pewno nie jedną osobę nim zaskoczycie. Osobiście uwielbiam owoce w wytrawnych wersjach, a czereśnie są idealne do tworzenia właśnie takich dań. Sos jest zarówno słodki dzięki czereśniom, jak i kwaśny dzięki użyciu octu balsamico. Jeśli czereśnie są bardzo słodkie miód czy cukier będą zbędne.

tofu z czereśniowym sosem balsamico

Składniki na 2 porcje:

220 g wędzonego tofu (1 kostka)

2-3 łyżki sosu sojowego

1/2 kg czereśni

1/4  szklanki dobrego octu balsamicznego

olej do smażenia

1 łyżeczka miodu/ ksylitolu/ cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Tofu kroimy na 1-centymetrowe plastry skrapiamy sosem sojowymi odstawiamy na kilka minut. Czereśnie drylujemy i dusimy kilka minut na patelni lub w rondelku, następnie dodajemy ocet (+ miód lub cukier) i gotujemy tak długo aż sos zgęstnieje. Rozgrzewamy olej i smażymy tofu z dwóch stron na rumiany kolor. Podajemy z sosem czereśniowym.


4 comments

Dodaj komentarz