Bezglutenowe i totalnie kokosowe pancakes


Kiedy mam możliwość zjedzenia późnego, leniwego śniadania prawie zawsze decyduję się na pancakes! Z owocami, lodami, dżemem lub jogurtem. Uwielbiam takie poranki. Ostatnio szukam alternatywy dla zbożowych i mącznych pancakes. Jakiś czas temu na blogu pojawiły się pancakes z niepalonej kaszy gryczanej, a dziś banalnie prosty przepis na pancakes z wiórków kokosowych. Totalnie kokosowe, lekkie jak puch pancakes na pewno zdobędą też Wasze serca. Moje już zdobyły. :)

Bezglutenowe i totalnie kokosowe pancakes

Składniki na około 9 placuszków:

1 szklanka wiórków kokosowych

2 jajka

ok. 1/2 szklanki wody (w zależności od gęstości masy)

cukier (opcjonalnie)

1  łyżka oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie:

Wiórki blendujemy tak, by się trochę rozdrobniły, następnie dodajemy jajka i ewentualnie cukier i jeszcze raz delikatnie blendujemy by jajka się ubiły. Następnie pomału dodajemy wodę.Masa musi być na tyle gęsta by można ją było rozsmarowywać łyżką na patelni. Placuszki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z owocami, dżemem lub lodami.


Dodaj komentarz