Bób z wędzoną posypką


Kiedy jest tak gorąco jak dziś nie mamy ochoty na duże, treściwe posiłki. A na wypady za miasto idealnie sprawdzają się przekąski, które można łatwo przetransportować i które w dużej temperaturze nie zepsują się i nie stracą swojego smaku. Na taką przekąskę idealnie nadaje się bób-ugotowany, a potem zapieczony z wędzoną posypką z mielonego lnu, wędzonej papryki i przypraw. Ze smakiem zajadałam się nim na plaży podczas tego weekendu. Spróbujcie koniecznie :)

bób z wędzoną posypką

Składniki:

1/2 kg bobu

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

1/3 słodkiej wędzonej papryki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Bób ugotować na lekko twardy (aldente), następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać oliwę, len i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach około 15-20 minut.


Dodaj komentarz