Carpaccio z pieczonych buraków z nektarynką


Upały nie sprzyjają siedzeniu w kuchni i gotowaniu. Szczególnie nie sprzyjają przygotowywaniu ciepłych dań. Dlatego dziś na obiad zrobiłam lekkie i orzeźwiające carpaccio z pieczonych buraków, nektarynki i czerwonej cebuli. Wszystko skropione olejem i sokiem z cytryny i podane z listkami mięty i oregano. Najlepiej smakuje schłodzone. :)

carpaccio z pieczonych buraków i nektarynki

Składniki na 1 porcję:

1 i 1/2 średniego buraka

3-4 plasterki czerwonej cebuli

1 nektarynka

sok z cytryny

oliwa/olej

świeżo mielony pieprz

sól

kilka listków mięty i oregano

Przygotowanie:

Buraczki obieramy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni 30-40 minut. Wystudzone buraczki i nektarynkę kroimy w cienkie plastry. Układamy je na talerzu, przykrywamy cebulowymi krążkami, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą lub olejem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.


Dodaj komentarz