Pomidorowo-miętowy chłodnik z cukinią i grillowanym awokado


W Poznaniu nadal bardzo gorąco więc dziś przygotowałam superszybki, bardzo orzeźwiający chłodnik z pomidorami, miętą, surową cukinią i pysznym grillowanym awokado. Przygotowanie tej zupy zajęło mi około 10 minut. To naprawdę świetna opcja dla zabieganych ludzi. Chłodnik prezentuje się pięknie i jest przepyszny. Jedzcie na ochłodę i na zdrowie! :)

chłodnik pomidorowo-miętowy z grillowanym awokado

Składniki na 2 porcje:

400 g jogurtu naturalnego

2 duże malinowe pomidory

1/2 cukinii

1 awokado

6-7  listków mięty

kilka listków natki pietruszki

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka octu jabłkowego

świeżo mielony pieprz

sól

oliwa/olej

Przygotowanie:

Pomidory zalewamy gorącą wodą, a następnie obieramy ze skórki. Jogurt z pomidorami i listkami mięty blendujemy na gładką masę, dodajemy ocet, paprykę, pieprz i sól. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Awokado obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką i grillujemy z każdej strony. Do miseczek wkładamy startą cukinię, którą następnie zalewamy jogurtem z pomidorami i miętą. Na wierzchu układamy awokado, listki natki pietruszki i skrapiamy oliwą bądź olejem(opcjonalnie).


Dodaj komentarz