Sałatka z kozim serem, agrestem i arbuzowym dressingiem


Dla mnie lato charakteryzuje się tym, że gdy wchodzę na mój ulubiony ryneczek to nie wiem w którą stronę mam się patrzeć. I najchętniej zostawiłabym tam pół wypłaty i nieważne, że nie zjadłabym z tego nawet jednej czwartej. Po prostu tam się je oczami. Arbuzy, nektarynki, brzoskwinie, agrest, porzeczki, jagody, bób, truskawki, czereśnie, maliny, wiśnie i całe mnóstwo innych warzyw i owoców. Cały rok tęsknimy za takim wyborem, za takimi cenami i oczywiście za informacją, że owoc czy warzywo jest nasze, polskie. Staram się przemycać świeże, sezonowe owoce nie tylko do śniadaniowych płatków, ale też do lekkich sałatek. Przedstawiam Wam przepis na sałatkę z kozim serem, do której zawsze dodawałam winogrona i migdały lub gruszkę. Dziś zamiast winogron nasz polski, pyszny agrest i soczysty arbuz w kawałkach i w dressingu. Do tego dołożyłam egzotyczne orzechy brazylijskie i moja sałatka nabrała zupełnie innego charakteru. Spróbujcie sami! :)

sałatka z kozim serem, agrestem i arbuzowym dressingiem

Składniki na 1 dużą porcję:

1 garść jarmużu lub ulubionej sałaty

kilka listków rukoli

1 garść owoców agrestu

2 kawałki arbuza

50 g twardego koziego sera

6-7 orzechów brazylijskich

1 łyżka nasion chia

Dressing:

1 mały kawałek arbuza

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka octu jabłkowego

świeżo mielony pieprz

sól

Przygotowanie:

Na talerzu układamy jarmuż i rukolę. Ser i arbuza kroimy na kawałki, układamy na jarmużu. Dodajemy agrest i orzechy. Dressing przygotowujemy poprzez rozgniecenie czerwonej części arbuza i wymieszanie z oliwą, octem i przyprawami. Sałatkę zalewamy dressingiem i posypujemy chia.


Dodaj komentarz