Sałatka z mango, grillowanym awokado, czerwoną cebulą i prażonymi nerkowcami


Wróciłam, ale lato jest krótkie i powinniśmy je maksymalnie wykorzystać, dlatego za kilka dni znów znikam na tydzień. :) Nad morzem znalazłam trochę inspiracji, między innymi do stworzenia tej sałatki. Do jej przyrządzenia zainspirowała mnie sama Magda Gessler, bo to właśnie sałatkę z jej przepisu serwowała jedna z nadmorskich restauracji specjalizująca się w kuchni indyjskiej. Swoją sałatkę wzbogaciłam w liście bazylii, olej kokosowy, na którym usmażyłam czerwoną cebulę nadając jej tym samym niepowtarzalny smak oraz grillowane awokado. Pycha!

sałatka  z mango, grillowanym awokado, czerwoną cebulą i prażonymi nerkowcami

Składniki na 1 porcję:

4-5 liści sałaty lodowej

7 listków bazylii

1/2 mango

30 g orzechów nerkowca

1/2 czerwonej cebuli

1/4 awokado

1 łyżeczka oleju kokosowego

sól

Sos:

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka oleju rzepakowego

2 łyżeczki wody

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Liście sałaty i listki bazylii układamy na talerzu. Mango kroimy na kawałki, cebulę w cienkie plasterki. Cebulę podsmażamy na oleju kokosowym, aż się zrumieni. Pod koniec lekko solimy. Awokado kroimy w cienkie plasterki, które następnie grillujemy. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Na sałacie układamy mango, grillowane awokado, podsmażoną cebulkę i posypujemy uprażonymi nerkowcami. Składniki na sos łączymy ze sobą i gotowym sosem polewamy sałatkę. Całość możemy jeszcze oprószyć świeżo mielonym pieprzem.


Dodaj komentarz