Wegańskie burgery z bobu i quinoa


Wegańskie burgery z bobu i quinoa to najlepsze burgery jakie do tej pory udało mi się zrobić. I choć podczas ich produkcji umarł mój ukochany blender było warto! Świetnym rozwiązaniem było zblendowanie skórek bobu, które idealnie zagęściły masę na burgery. Do tego cebulka, natka pietruszki i super zdrowa quinoa. Bomba witaminowa i smakowa. Gooorąco polecam :)

Wegańskie burgery z bobu i quinoa

Składniki na 10 burgerów:

1/2 kg bobu

4 szalotki

1/2 szklanki czarnej guinoa

1/2 pęczka natki pietruszki

1 duży ząbek czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/3 łyżeczki ostrej papryki

świeżo mielony pieprz

sól

olej do smażenia

Przygotowanie:

Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie obieramy ze skórek. Quinoę gotujemy w szklance wody z odrobiną soli. Skórki od bobu blendujemy. Bób ugniatamy widelcem. Szalotki grubo siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy, formujemy nieduże kuleczki, które następnie rozgniatamy i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż się zarumienią. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub w bułce z warzywami i ulubionym sosem.


Dodaj komentarz