Domowe mleko kokosowe


Mleko kokosowe- wegańskie, zdrowe i pyszne! Ale niestety nie najtańsze. Nie wiem czy wszyscy wiecie, że produkcja domowego mleka kokosowego jest bardzo szybka, prosta i ekonomiczna! Ja najczęściej takiego mleka kokosowego używam do koktajli, dlatego robię je z większej ilości wody. Jeśli dodacie mniej wody otrzymacie gęstsze mleko kokosowe, bardzo podobne do tego ze sklepów. Mleko to możemy dodawać do wypieków, płatków śniadaniowych, sosów i deserów.

domowe mleko kokosowe good changes

Składniki na 1 litr mleka:

100 g wiórków kokosowych (najlepiej niesiarkowanych)

1 l wody

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe umieszczamy w kielichu blendera, zalewamy wodą i blendujemy około minuty. Następnie na drobne sitko nakładamy gazę i przecedzamy nasze domowe mleko kokosowe zbierając klarowną ciecz do miski. Pozostałe na gazie wiórki dokładnie odciskamy. Mleko gotowe! A poprodukcyjną kokosową pulpę możemy wykorzystać do ciastek, ciast i innych deserów. Jeśli potrzebujecie gęstego mleka kokosowego np. do sosu zmniejszcie ilość wody w przepisie nawet o połowę.


Dodaj komentarz