Kokosowe brownie ze śliwkami


Nigdy nie piekę ciast dla siebie. Zawsze robię to dla kogoś. Jest to o tyle  fajne, że sama zjadam jeden, dwa kawałki i resztę wydaję. I mam spokojne sumienie :)

Jakoś do tej pory ciasta nie specjalnie mi wyrastały, więc tym razem chcąc sprawić przyjemność mojemu ukochanemu Łasuchowi zrobiłam brownie, bo ono przecież nie ma urosnąć :) Zmielone wiórki kokosowe dają delikatny, kokosowy aromat i lekko grudkowatą konsystencję. Do tego pyszne śliwki i nie będziecie mogli się powstrzymać by nie sięgnąć po następny kawałek!

Kokosowe brownie ze śliwkami

Składniki:

3/4 szklanki pulpy kokosowej (drobno zmielonych wiórków kokosowych)

100 g gorzkiej czekolady 70%

3/4 szklanki cukru trzcinowego

1 szklanka mąki żytniej

1 szklanka skrobi ziemniaczanej

2 jaja

1/2 szklanki oleju

1 szklanka wody lub mleka

1 łyżka karobu

1 łyżka kakao

8 śliwek

cukier puder do posypania

Przygotowanie:

 Piekarnik nagrzewamy do 165- 170 stopni.  Blachę 24 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie pomału dodajemy suche składniki naprzemiennie z mokrymi (woda, olej) oraz rozpuszczoną czekoladę. Gotową masę wylewamy na przygotowaną blaszkę. Na wylanej masie w równych odstępach układamy połówki śliwek. Pieczemy około 35- 40 minut. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Dodaj komentarz