Kokosowe muffinki z kremem czekoladowym


Gdy na różnych blogach czytacie, że wyciśnięte wiórki kokosowe po produkcji domowego mleka kokosowego możecie wykorzystać np. do deserów pewnie myślicie sobie na przykład do jakich? Przychodzę Wam z pomocą! Oto przepis na delikatne, czekoladowo- kokosowe babeczki z kremem z gorzkiej czekolady! Bez glutenu, bez rafinowanego cukru. Mało słodkie, więc jeśli jesteście łasuchami dodajcie więcej słodzidła. Polecam jednak zdrowszą wersję. Te pyszne czekoladowe muffinki bardzo umiliły mi dzisiejszy dzień. Wymęczona po nocnym dyżurze pomału szykuję się do przeprowadzki i do moich wymarzonych, długo oczekiwanych wakacji. Ale o tym jeszcze Wam opowiem! Smacznego!

kokosowe muffinki z kremem czekoladowym z resztek po produkcji domowego mleka kokosowego goodchanges

Składniki na 5 muffinek:

pulpa kokosowa po produkcji domowego mleka kokosowego ( z tego przepisu)

1 łyżka miodu

1 czubata łyżka kakao/ karobu

1 jajko/ 1/2 ugniecionego banana(vegan)

1 łyżka oleju kokosowego

1 płaska łyżka mielonego siemienia lnianego

Krem czekoladowy:

20 g gorzkiej czekolady 70%

2 łyżki domowego mleka kokosowego (gęstej części)

wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na babeczki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą dokładnie za pomocą łyżki. Następnie przekładamy do foremek na muffinki, mocno ugniatamy, by masa się zbiła i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy do wystygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z dodatkiem 2 łyżek mleka kokosowego. Gotowy krem nakładamy na wyjęte z foremek muffinki i posypujemy wiórkami.


Dodaj komentarz