Sałatka z pieczonego kalafiora i selera naciowego


Kiedy żyje się w biegu dobrze jest mieć zawsze  w lodówce miskę sałatki, która idealnie nada się na pierwsze bądź drugie śniadanie lub szybką przekąskę, gdy wracamy do domu wygłodniali jak wilki. Ta sałatka mimo tego, że jest z majonezem jest lekka. Upieczone, chrupiące warzywa z dodatkiem czerwonej cebuli i natki pietruszki. Do tego uprażony słonecznik i mamy danie bogate w witaminy i mikroelementy! Majonez możecie ukręcić w domu sami, wtedy sałatka będzie jeszcze zdrowsza :)

sałatka z pieczonego kalafiora i selera naciowego good changes

Składniki:

1/2 kalafiora

5 łodyg selera naciowego

1/2 czerwonej cebuli

1/4 szklanki ziaren słonecznika

1/2 pęczka natki pietruszki

majonez wegański lub zwykły (u mnie 3 łyżki)

pieprz

sól

Przygotowanie:

Seler i kalafior podzielony na różyczki  myjemy i układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Słonecznik prażymy na patelni na złoty kolor. Upieczone warzywa kroimy drobno, dodajemy natkę pietruszki, cebulę, słonecznik i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem.


Dodaj komentarz