Sałatka z tempehem, malinami i jagodami czyli moje pożegnanie lata


Pewnie powiecie, że lato trwa do połowy września, ale dla mnie polskie lato się kończy. Wyjeżdżam na wymarzone i długo wyczekiwane dwutygodniowe wakacje z plecakiem na plecach i nieprzewidywalnym planem podróży. Odwiedzę mało znany kraj, więc szykujcie się na obszerną fotorelację z mojej podróży.

A tymczasem zapraszam Was do stworzenia pięknęj i pysznej sałatki z tempehem, malinami i jagodami. Będziecie oczarowani! Słodko kwaśne owoce, smażony tempeh, rukola o ostrym posmaku. Idealna mieszanka!

wegańska sałatka z tempehem, malinami i jagodami good changes.pl

Składniki na 1 porcję:

50 g naturalnego tempehu

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka oleju rzepakowego

sól

1 garść liści szpinaku

1 garść malin

kilka listków rukoli

2 łyżki jagód

Dressing:

1/2 łyżeczki miodu/ melasy, syropu z agawy lub klonowego (vegan)

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka oleju rzepakowego/lnianego

Przygotowanie:

Sałatę, szpinak i owoce dokładnie myjemy i osuszamy. Tempeh kroimy w grubą kostkę, i zalewamy marynatą z octu balsamicznego, oleju rzepakowego i soli. Odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy tempeh wraz z całą marynatą na patelni aż się zarumieni. Na talerzu układamy liście szpinaku, rukolę, smażony tempeh, maliny i posypujemy jagodami. Składniki na dressing dokładnie ze sobą łączymy i polewamy sałatkę.


Dodaj komentarz