Śmietana z ziaren słonecznika


Wróciłam z drugiego urlopu i już nie mogę doczekać się trzeciego! Ale póki co trzeba nadrobić zaległości blogowe, więc od razu zabrałam się za gotowanie, zresztą bardzo się za tym stęskniłam!

Powszechnie wiadomo, że dieta wegańska jest zdrowsza od wegetariańskiej, a to dlatego, że nabiał produkowany ze zwierzęcego mleka Nam nie służy, a więc ograniczenie nabiału odzwierzęcego w diecie na pewno wyjdzie Nam na zdrowie. Rozpoczęłam więc poszukiwania zamienników, bez których nie wyobrażam sobie gotowania. No bo duszone kurki z cebulką bez śmietany? No jak? A no właśnie tak! Ze śmietaną ze słonecznika!

śmietana ze słonecznika

Składniki:

1/2 szklanki ziaren słonecznika

wrzątek

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki wody z kiszonych ogórków

ciepła woda (u mnie około 1/3 szklanki)

pieprz, sól (w wersji wytrawnej)

syrop z agawy ( w wersji słodkiej)

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około godzinę. Następnie odcedzamy i blendujemy z sokiem z cytryny i wodą z ogórków, dodając tyle ciepłej wody, by łatwo nam było blendować i tyle by uzyskać interesującą nas gęstość śmietany. Jeśli przygotowujecie śmietankę do wytrawnych dań to doprawcie ją solą i pieprzem, jeśli do dań na słodko możecie ją posłodzić.


Dodaj komentarz