Żółta cukinia zapieczona z pietruszkowym tofu podana z prażoną ciecierzycą i świeżym pomidorem


Dzisiaj mam dla Was przepis na niezwykle kolorowy i zdrowy obiad, w dodatku prosty w wykonaniu! Kolejny tydzień nad Bałtykiem dał mi się we znaki. Po powrocie do domu pobiegłam na zakupy i przyniosłam kilka toreb warzyw i owoców. Bardzo tęskniłam za domowym, zdrowym jedzeniem. W Poznaniu, gdzie mieszkam nie ma najmniejszego problemu ze znalezieniem wegetariańskich dań w restauracyjnym menu na Starym Rynku. Ba! Wybór jest naprawdę imponujący! W Ustroniu Morskim, gdzie byłam jedyną wege sałatką była grecka, a poza sałatą mogłam wybierać jedynie w pierogach, naleśnikach lub zjeść wegetariańską pizzę. Ten jakże ciężki jadłospis sprawił, że przygotowałam pyszny, kolorowy obiad, który chciałoby się wręcz „jeść oczami”.  Żółta cukinia z delikatnym tofu z dodatkiem pietruszki i czosnku, a wszystko podane z prażoną ciecierzycą o orientalnej nucie, świeżym pomidorem i natką pietruszki. Pyszności!

Żółta cukinia z pitruszkowym tofu, ciecierzycą i pomidorem

Składniki: 

2 żółte cukinie

1 pomidor

kilka gałązek natki pietruszki

Farsz:

200 g naturalnego tofu

1 pęczek natki pietruszki

2 ząbki czosnku

1/3 szklanki oleju rzepakowego

pieprz

sól

Ciecierzyca:

1 szklanka ciecierzycy

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki curry

1/3 łyżeczki kolendry

1/4 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżka oleju

sól

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Rano gotujemy do miękkości. Cukinie przekrawamy wzdłuż i wydrążamy. Natkę pietruszki, czosnek i olej blendujemy na gładkie pesto. Następnie dodajemy tofu i jeszcze raz blendujemy.  Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Cukinie faszerujemy pietruszkowym tofu, a następnie pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Do ugotowanej ciecierzycy dodajemy koncentrat i przyprawy, a następnie przesmażamy na patelni. Pomidora kroimy w kostkę. Natkę siekamy. Cukinie podajemy z podsmażoną ciecierzycą, pomidorem i posypujemy natką pietruszki.


Dodaj komentarz