Bezglutenowy chałwowiec


Dziś dzień chłopaka więc słodka niespodzianka dla mojego ukochanego była obowiązkowym punktem dnia. O  chałwie myślałam od momentu, gdy podczas wakacji spróbowałam domowej, słonecznikowej chałwy. Połączyłam to z myślą o czekoladowym cieście i tak powstał chałwowiec  przekładany kremem na bazie domowej, słonecznikowej chałwy. Pysznie i zdrowo, bo oczywiście bez glutenu!

bezglutenowy chałwowiec

Składniki na kwadratową formę:

Ciasto:

2 jaja

1/2 szklanki ksylitolu lub brązowego cukru

1 szklanka mąki ryżowej

1 szklanka mąki łubinowej

2 czubate łyżki kakao

2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

3/4 szklanki oleju

1 szklanka mleka sojowego

Krem:

2 szklanki ziaren słonecznika

4 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy

1/2 kostki masła

Do posypania:

1 łyżeczka kakao

Przygotowanie:

Jaja ubijamy z cukrem, następnie pomału dosypujemy suche składniki naprzemiennie z mokrymi (olej, mleko). Gotowe ciasto wylewamy na kwadratową formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Słonecznik prażymy na suchej patelni uważając by się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony słonecznik wsypujemy do blendera i blendujemy aż stanie się sypki jak mąka. Następnie dodajemy miód i dokładnie mieszamy (można już łyżką) Do chałwy dodajemy pół kostki masła i całość miksujemy na gładką masę. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół i przekładamy 3/4 kremu. Na krem kładziemy drugą część ciasta i rozsmarowujemy na niej resztę kremu. Wierzch posypujemy kakao. Smacznego!

Komentarz: Gdy ciasto jest zbyt suche można je delikatnie namoczyć przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny

Dodaj komentarz