Kükü czyli zielony omlet


Kükü to jedno z pierwszych dań jakich spróbowałam w Azerbejdżanie i choć moja wersja jest mniej zielona niż ta, którą tam jadłam smak jest niemal identyczny. Kükü to właściwie chrupiące zioła sklejone jajkami. Możecie tam wrzucić wszelką zieleninę jaką lubicie, ważne by było jej dużo więcej niż jajek i by była usmażona na chrupiąco. Zielony omlet może być ciekawym urozmaiceniem codziennych śniadań lub lekkim daniem na kolację.

ku-ku czyli ziołowy omlet

Składniki na 1 porcję: 

1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry

1 pęczek koperku

1/2 pęczka szczypiorku

2  małe jajka

olej do smażenia

świeżo mielony pieprz

sól himalajska

Przygotowanie:

Pietruszkę, koperek i szczypiorek drobno siekamy, dodajemy jajka, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem i wylewamy masę. Smażymy na małym ogniu aż omlet się zetnie. Podczas smażenia możemy przykryć patelnię pokrywką. Gdy omlet się zetnie delikatnie przewracamy go na drugą stronę i smażymy aż skórka będzie lekko chrupiąca. Podajemy od razu po przygotowaniu.


Dodaj komentarz