Chlebek bananowo-dyniowy


Widziałam już mnóstwo przepisów na chlebki bananowe, ale jakoś nigdy nie piekłam. Dziś rano chciałam szybko upiec coś słodkiego, a że miałam akurat jednego proszącego się o zjedzenie banana pomyślałam, że takie szybkie ciasto bananowe będzie idealne. Oczywiście musiałam dodać coś fajnego co będzie wyróżniało moje ciasto. A że mamy sezon dyniowy  to właśnie dynia stała się tym elementem, który stworzył pyszną całość.

bezglutenowy chlebek bananowo-dyniowy

Składniki na keksówkę: 

4 jaja

1 szklanka startej dyni

1 dojrzały banan

1/3 szklanki oleju

1/2 szklanki wody

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

1 szklanka mąki kokosowej

1/3-1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu(użyłam muscovado)

Przygotowanie:

Jaja ucieramy z bananem i cukrem, następnie dodajemy mąkę, siemię lniane, olej i wodę. Dokładnie łączymy składniki za pomocą robota lub łyżki. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach.


Dodaj komentarz