Marchewkowe tagliatelle z jarmużowym pesto

Jesień w pełni więc serwujmy sobie jesienne dania! Ponieważ przyjechałam wczoraj do rodzinnego domu mogłam dziś skorzystać z dobrodziejstw ogrodu. W spiżarce były wyhodowane przez mamę marchewki, a w ogrodzie rósł wybujały jarmuż. Na obiad dla mamy i siostry przygotowałam więc tagliatelle z marchewek z pesto z jarmużu z uprażonym słonecznikiem, a całość podałam z migdałami. Były zachwycone! Danie jest lekkie, pyszne i przede wszystkim z łatwo dostępnych produktów.

marchewkowe tagliatelle z jarmużowym pesto

Składniki na 4 porcje:

Pesto:

ok. 150 g jarmużu

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego

5 łyżek uprażonych ziaren słonecznika

świeżo mielony pieprz

sól

Makaron:

4-5 dużych marchewek

ewentualnie kilka kropel oliwy

1 łyżka migdałów do podania

Przygotowanie:

Listki jarmużu dokładnie myjemy, a następnie zalewamy wrzątkiem. Sparzony i dobrze odsączony jarmuż umieszczamy w blenerze i wraz oliwą, czosnkiem i słonecznikiem mielimy na gładką masę. Pesto doprawiamy solą i pieprzem. Marchew obieramy i dalej tak samo jak przy obieraniu ścinamy za pomocą obieracza kolejne warstwy marchewki.Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na klika minut. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy wzdłuż na kawałki.  Marchewkowe tagliatelle podsmażamy w garnku wraz z pesto do momentu, aż lekko zmięknie. Podajemy z migdałami.


Dodaj komentarz