Pasta z fasoli, pora i pieczonej papryki


Dawno na blogu nie pojawiło się nic w kategorii „do chleba i wegekanapki”,  a to dlatego, że zrezygnowałam z glutenu, a kupne chleby bezglutenowe nie wchodziły w grę. Da się żyć bez chleba i to całkiem nieźle. Ale czasem pojawia się ochota, której nie sposób się oprzeć. Przekopuję więc przepisy i kombinuję by stworzyć idealny, bezglutenowy chleb, dzięki któremu będę znów mogła cieszyć się smakiem kanapki z warzywnymi pastami. Wczoraj upiekłam chleb z mąki gryczanej, ryżowej, ziemniaczanej i jaglanej. Dzięki gryce jest lekko gorzkawy i niestety troszeczkę za suchy przez co bardzo się kruszy. Mimo to, po tak długim chlebowym poście zajadam aż mi się uszy trzęsą. Przyrządziłam do niego pyszną pastę z tego, co akurat było w lodówce czyli z ugotowanej wcześniej fasoli, pora i dwóch małych kawałków papryki. Pasta smakuje znakomicie!

pasta z fasoli, pora i pieczonej papryki

Składniki:

1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli (gotowałam z dodatkiem majeranku)

1/2 pora + 1/2 łyżeczki brązowego cukru + pieprz, sól+ olej do smażenia

1/4 czerwonej papryki

1/5 żółtej papryki

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta curry

świeżo mielony pieprz

sól

Przygotowanie:

Por tniemy na plastry i podsmażamy na oleju z dodatkiem brązowego cukru, soli i świeżo mielonego pieprzu. Papryki pieczemy w 180 stopniach około 25 minut aż będą miękkie. Upieczone i wystudzone kawałki papryki obieramy ze skórki i blendujemy razem z ugotowaną fasolą i podsmażonym porem. Dodajemy przyprawy i gotowe!


Dodaj komentarz