Rozgrzewająca zupa z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i jarmużem


 Mamy jesień. Zimne wieczory dały Wam już o sobie znać? Na taką porę roku najlepsze są rozgrzewające zupy! Chciałam Wam zaproponować przepyszną czerwoną zupę z soczewicą i kiszoną kapustą. Ostra i kwaśna jednocześnie, do tego bardzo sycąca dzięki połączeniu ziemniaków i soczewicy. Swój niezwykły aromat zupa zawdzięcza bardzo dużej ilości ziół i przypraw. To zdecydowanie obowiązkowe danie w tegorocznym jesiennym menu!

 rozgrzewająca zupa z czerwoną soczewicą, kiszoną kapustą i jarmużem

Składniki na około 8 porcji:

1 pęczek włoszczyzny (u mnie 4 średnie marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i 1/2 pora)

2 ziemniaki

ok. 3 l wody

1/2 świeżej ostrej papryki

spora garść sparzonego jarmużu

200 g kiszonej kapusty

3/4 szklanki czerwonej soczewicy

1 szklanka przecieru pomidorowego

olej do smażenia

3 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki kolendry

1/2 ostrej papryki

3 łyżki bezglutenowego sosu sojowego

szczypta brązowego cukru

2 łyżeczki majeranku

2 ząbki czosnku

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka cząbru

sól

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zagotowujemy wodę. Por kroimy na plasterki. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy warzywa ze słodką i ostrą papryką oraz ziołami. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do wrzącej wody. Uduszone warzywa i soczewicę również wrzucamy do wody. Dodajemy drobno pokrojoną ostrą paprykę, sparzony jarmuż, kiszoną kapustę, przeciśnięty czosnek, przecier i sos sojowy. Gotujemy aż soczewica zmięknie i ewetualnie jeszcze doprawiamy do smaku.


2 comments

Dodaj komentarz