Sałatka z surową dynią muszkatołową i daktylami


Jedliście kiedyś dynię na surowo? Ja pierwszy raz spróbowałam surowej dyni kilka dni temu przy okazji robienia dyniowego farszu. Gdy obierałam dynię muszkatołową na ów farsz i kroiłam ją w kostkę ulatniał się z niej soczysty, owocowy aromat. Pachniała tak ładnie, że nie mogłam się oprzeć by nie zjeść jej na surowo. Więc zjadłam.  I okazało się, że jest przepyszna. Chrupiąca, soczysta, w smaku podobna nieco do melona i khaki.

Surowa dynia muszkatołowa świetnie sprawdzi się na przykład w sałatce z dodatkiem świeżych daktyli i dyniowych pestek. Jeśli nie macie daktyli możecie zastąpić je namoczonymi wcześniej rodzynkami. Smacznego!

sałatka z surową dynią muszkatołową i daktylami

Składniki na 1 porcję:

1 garść poszarpanej sałaty lodowej

1 garść rukoli

3 świeże daktyle

3/4 szklanki surowej dyni muszkatołowej pokrojonej w kostkę

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 i 1/2 łyżki uprażonych pestek dyni

Dressing:

1 łyżeczka miodu/ syropu z agawy lub klonowego

2 łyżeczki oleju

3/4 łyżeczki musztardy delikatesowej

1 łyżeczka wody

1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:

Na talerzu układamy sałaty, następnie dynię pokrojoną w grubą kostkę. Daktyle przecinamy na pół, wyciągamy pestki i układamy na talerzu. Sałatkę posypujemy uprażonymi pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki. Składniki na sos łączymy ze sobą i polewamy sałatkę.


Dodaj komentarz