Curry z białych warzyw ze smażonymi bananami


Wolny dzień i w dodatku wreszcie świeci słońce! Takie poranki lubię. Postanowiłam więc szybko zerwać się z łóżka i upichcić coś pysznego.  I to jeszcze jak pysznego!Danie z zimowych warzyw czyli pietruszki i selera z dodatkiem egzotycznych bananów i indyjskiego curry. Coś niesamowicie aromatycznego. Mdłe warzywa dzięki paście curry nabrały nowego smaku. A słodycz smażonych bananów dopełniła całość.  Jedzcie i dzielcie się przepisem ze wszystkimi!

Curry z białych warzyw ze smażonymi bananami

Składniki na 3 porcje:

2 duże korzenie pietruszki lub 3 średnie

1/2 dużego selera

olej kokosowy do smażenia warzyw

250 ml mleka kokosowego

1/2 szklanki wody

1/2 łyżki łagodnej pasty curry

1/2 łyżeczki kurkumy

sól

świeżo mielony kolorowy pieprz

2 banany

olej rzepakowy do smażenia bananów

2 łyżki mąki z ciecierzycy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Następnie podsmażamy je na oleju kokosowym lekko soląc. Następnie podlewamy warzywa wodą i gotujemy do miękkości. W tym czasie w małym rondelku rozgrzewamy olej. Banany obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na złoty kolor i odsączamy je na papierowym ręczniku, a następnie przekładamy banany na talerzyk tak, by się nie stykały, bo się skleją. Do gotujących się warzyw wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę curry, kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem. Curry gotujemy jeszcze około kwadrans. Jeśli wolicie lekko zagęszczone curry posypcie je na wierzchu 2 łyżkami mąki z ciecierzycy, porządnie wymieszajcie i zagotujcie. Mąka z ciecierzycy podkręci żółty kolor potrawy i delikatnie zagęści danie. Curry podajemy w małych miseczkach z plastrami smażonych bananów na wierzchu.


Dodaj komentarz