Pasta z zielonego groszku


Ponieważ ostatnio na blogu pojawił się chleb musi pojawić się propozycja jego podania. :) Pasta do chleba czyli to, co lubię najbardziej. Ta jest niezwykle prosta. Jestem pewna, że każdemu się uda, bo nie może się nie udać. Ma piękny zielony kolor i można ją użyć jako farsz do efektownych imprezowych przystawek.  Zielony groszek z podsmażonym czosnkiem i cebulką. Niezwykle prosto i niezwykle smacznie. Najlepiej od razu zrobić ją z podwójnych składników.

pasta z zielonego groszku

Składniki:

1 szklanka zielonego groszku (użyłam oczywiście mrożonego)

1/2 średniej cebuli

1 ząbek czosnku

masło/ olej do smażenia

sól

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Groszek gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie smażymy na maśle lub oleju. Groszek wraz z podsmażoną cebulką i czosnkiem blendujemy na gładką masę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Podajemy na kanapce na przykład z plastrami rzodkiewki, kiełkami lucerny i listkiem mięty. Oprószamy  świeżo mielonym pieprzem.


Dodaj komentarz