Rollsy z pieczoną dynią i migdałami


 

Dynia piżmowa jest zdecydowanie moją ulubioną. Słodka, aromatyczna i zawiera dużo więcej miąższu niż pestek. Farsz z pieczoną dynią i migdałami wymyśliłam kiedyś przy okazji próby zrobienia bezglutenowych pierogów. Pierogi nie wyszły, ale farsz był świetny. Postanowiłam zawinąć go więc w papier ryżowy, bo to zdecydowanie prostsze i lżejsze rozwiązanie. Efekt nieziemski!

rollsy z pieczoną dynią i migdałami

Składniki:

papier ryżowy (im większe arkusze tym więcej do chrupania :P)

1 malutka dynia piżmowa lub kawałek większej

1 średnia czerwona cebula

2 łyżki migdałów

olej do smażenia

świeżo mielony pieprz

sól

Przygotowanie:

Migdały zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę. Dynię piżmową przekrawamy na pół i pieczemy w 180-200 stopniach około 30-40 minut. Migdały obieramy ze skórki i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Z upieczonej dyni pozbywamy się gniazda nasiennego, a miąższ przekładamy do miseczki wraz z podsmażoną cebulką i posiekanymi migdałami. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Papier ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie, a następnie nakładamy na niego odrobinę farszu. Brzegi arkusza zaginamy do środka i  zwijamy. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy rollsy na złoty kolor z każdej strony tak by powstała chrupiąca skórka.


Dodaj komentarz