Świąteczne bezglutenowe pierniki


 Korzystając z wolnego tygodnia zabrałam się za pieczenie pierniczków. W końcu to ostatnie dni listopada więc zdecydowanie to już czas. Obawiałam się trochę, że ciasto się nie uda i że pierniczki będą totalną klapą, ale okazało się, że to moje najlepsze pierniczki w życiu! O dziwo upiekłam je z tego samego przepisu, którego używam od lat, a dostałam go od swojej mamy. Tym razem jednak do wypieku użyłam mąk bezglutenowych i ciasto było bardziej tłuste, miękkie i puszyste. Dużo łatwej było je rozwałkować tak by pierniczki były cieniutkie.  6-7 minut w piekarniku i pyszne, kruche pierniczki gotowe! Z 1 kg mąki wychodzi ich całkiem sporo, ale ja uwielbiam w okresie przedświątecznym rozdawać znajomym małe paczuszki pierników pięknie zapakowanych w celofan, więc muszę ich mieć tyle by dla wszystkich starczyło.

bezglutenowe pierniki good changes

Składniki:

400 g mąki gryczanej

200 g mąki jaglanej

400 g mąki z brązowego ryżu

½ szklanki cukru muscovado

1 kostka masła

250 g miodu

2 łyżki kakao

2 łyżeczki sody

4 jajka

2 łyżki domowej przyprawy do piernika z tego przepisu

Przygotowanie

Masło, miód, kakao i przyprawę do piernika umieszczamy w rondelku i wszystko rozpuszczamy by powstała jednolita masa. Odkładamy do ostygnięcia, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy pierniczki. Konieczne będzie użycie szerokiego noża do odklejenia pierniczków z blatu i przełożenia ich na blaszkę. Pierniczki pieczemy partiami około 7 minut w 160 stopniach.

4 comments

  1. Daria says:

    Hej,
    czy masło można czymś zastąpić? A jeśli tak to co polecasz? Unikamy w domu laktozy więc masło odpada. I czy cukier muscovado mogę zastąpić np. ksylitolem?
    Pozdrawiam
    Ps. Dzięki za przepis na chleb warzywny! Jest mega pyszny! I długo świeży i mięciutki w środku- tego szukaliśmy! :)

    • Admin says:

      Witaj :) Nigdy nie próbowałam, ale może margaryna roślinna np. Alsan dałaby radę lub po prostu olej kokosowy. Generalnie chodzi o tłuszcz więc powinno się udać. Cukier możesz oczywiście zastąpić ksylitolem. Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że chleb smakował :) Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz