Barszcz na zakwasie z szybkimi uszkami


Święta bez barszczu nie istnieją więc zachęcam do przygotowania własnego zakwasu, z którego potem wyczarujecie przepyszny, zdrowy barszcz. A dla zabieganych i zapracowanych sposób na szybkie uszka, krokieciki czy paszteciki do barszczu ( w zależności od formy podania i ilości nadzienia).

barszcz na zakwasie z szybkimi uszkami

Zakwas:

4 duże buraki

1,4 l wody

1 łyżeczka brązowego cukru

5 ziarenek ziela angielskiego

2 liście laurowe

6 ząbków czosnku

10 ziarenek czarnego pieprzu

1 łyżka kminku

1/2 szklanki wody z kiszonych ogórków

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy je do glinianego garnka lub szklanego naczynia. Wodę zagotowujemy z cukrem, gdy przestygnie zalewamy nią buraki, dodajemy przyprawy i wodę z kiszonych ogórków. Przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 dni. Gotowy zakwas przecedzamy i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

Barszcz:

1 kg startych buraków

1 i 1/2 kwaśnego jabłka

1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

1 łyżka suszonych grzybów

1 łyżeczka brązowego cukru(opcjonalnie)

1/2 łyżeczki utartego w moździerzu majeranku

1 główka czosnku

pieprz

sól

Uszka (ok.10 sztuk):

10 małych arkuszy papieru ryżowego

2 łyżki suszonych grzybów

1 mała cebula

2 łyżki ugotowanej kiszonej kapusty

olej do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

Buraki i grzyby zalewamy wodą, tak by woda je przykryła. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut po czym przecedzamy. Do wywaru z buraków dodajemy pokrojone na ćwiartki jabłka oraz przekrojoną w poprzek główkę czosnku i jeszcze chwilę podgrzewamy. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Przygotowujemy uszka. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na patelni. Grzybki gotujemy do miękkości, a następnie drobno kroimy. Ugotowaną kiszoną kapustę drobno siekamy, następnie dodajemy posiekane grzybki i podsmażoną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia wlewamy ciepłą wodę i zanurzamy w niej po kolei arkusze papieru ryżowego. Nakładamy łyżeczkę farszu na papier, zawijamy farsz, zakładamy brzegi, a resztę papieru zbieramy i zakręcamy jak sakiewkę. Gotowe uszka podsmażamy na natłuszczonej patelni tak by miejsce zakręcenia się skleiło. Jeśli wolicie możecie usmażyć je na chrupiąco lub dodać więcej farszu i zrobić mini krokieciki. Uszka najlepiej podać na małym talerzyku obok barszczu lub wrzucić tuż przed konsumpcją. Gdy zbyt namokną rozpadną się.


Dodaj komentarz