Błyskawiczny piernik


Boże Narodzenie to taki czas, gdy wszelkie diety odchudzające odchodzą w kąt, a my cieszymy się smakiem tradycyjnych, świątecznych dań. Niektóre z nich tak jak na przykład pierniki robi się zazwyczaj tylko w tym okresie nic więc dziwnego, że chcemy się nasycić ich smakiem. Niestety nie każdą dietę można tak po prostu na trzy dni odstawić, bo bolesne święta to nie święta. Przychodzę więc z pomocą tym, którzy nie mogą jeść glutenu lub po prostu nie chcą i przedstawiam przepis na bardzo szybki piernik, który można jeść jak tylko zastygnie polewa.

błyskawiczny piernik bezglutenowy

Składniki na długą, podłużną foremkę:
3 jaja

1/2 szklanki brązowego cukru

2 łyżki miodu

1 szklanka mąki z brązowego ryżu

1/2 szklanki mleka sojowego

1 łyżeczka sody

2 łyżki kakao

1/2 łyżeczki kardamonu

1/2 łyżeczki cynamonu

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki mielonych goździków

200 g powideł śliwkowych

(przyprawy można zastąpić 2 łyżkami domowej przyprawy piernikowej lub kupną)

Polewa:

1/4 kostki masła

2 łyżki kakao

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki dowolnego mleka

Przygotowanie:

Jaja ucieramy z cukrem i miodem. Następnie dodajemy mleko i produkty suche. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok.35 minut w 180 stopniach. Gdy piernik wystygnie przekrawamy go wzdłuż i smarujemy powidłami śliwkowymi. Nakrywamy wierzchem ciasta i górę oraz boki ciasta również smarujemy powidłami. W rondelku roztapiamy masło wraz z cukrem i kakaem, dodajemy mleko i cały czas energicznie mieszamy, aż polewa zgęstnieje. Lekko ostudzoną czekoladą polewamy ciasto.


Dodaj komentarz