Boczniaki pod farszem porowo- pietruszkowym


Boże Narodzenie to iście rybne święta, a czym wegetarianie mogą zastąpić ryby? Na przykład tofu lub boczniakami! Osobiście wolę boczniaki, bo są po prostu pyszne. Chciałabym Wam podsunąć nieco szalony przepis, ale naprawdę wart wypróbowania! Boczniaki pod farszem porowo- pietruszkowym z kokosową nutą.

boczniaki pod farszem porowo-pietruszkowym

Składniki:

200 g boczniaków

3 łyżki mąki kukurydzianej

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

1 mały por

1 pietruszka

150 ml mleka kokosowego

olej do smażenia

świeżo mielony pieprz

sól

Przygotowanie:

Boczniaki solimy delikatnie z każdej strony. Mąkę mieszamy z czosnkiem i w takiej panierce obtaczamy boczniaki. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Por drobno kroimy, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni smażymy pietruszkę, następnie dodajemy por. Gdy warzywa zmiękną wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą i świeżym pieprzem. Farsz wykładamy na usmażone boczniaki. Podajemy na zimno lub podgrzewamy przed podaniem.


Dodaj komentarz