Czipsy ziemniaczane z paprykową salsą


Jutro Sylwester więc Ci, którzy nie wybierają się na imprezę z cateringiem zachodzą pewnie w głowę co przygotować na ten wyjątkowy wieczór. Najistotniejsze w Sylwestra są przekąski, które każdy może sobie wziąć z półmiska bez konieczności używania sztućców i talerzyka i które będą dosłownie na jeden kęs. Idealne sprawdzą się czipsy ziemniaczane z sałatką z pieczonych papryk. Smaczna i prosta w wykonaniu przekąska na pewno zachwyci wielu gości!

chipsy ziemniaczane z sałatką z pieczonych papryk

Składniki:

2 i 1/2 dużego ziemniaka

2 czerwone papryki

1 żółta papryka

1/2 łyżeczki utartego w moździerzu oregano

2 łyżki oleju

1 łyżeczka drobno posiekanej czerwonej cebuli

1/3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1/3 łyżeczki granulowanego czosnku

szczypta chili

szczypta brązowego cukru

świeżo mielony kolorowy pieprz

sól

Przygotowanie:

Papryki myjemy wycinamy gniazda nasienne i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Pieczemy w 200-250 stopniach około 30-35 minut. Gdy papryki wystygną obieramy je ze skórki, kroimy  w kostkę i odsączamy z nadmiaru soku. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki skrapiamy olejem i posypujemy utartym oregano. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Czipsy muszą się lekko przybrązowić i nabrać chrupkości.  W międzyczasie do odsączonej papryki dodajemy cebulkę, natkę pietruszki, chili, słodką paprykę, czosnek, cukier, koncentrat, sól oraz pieprz. Mieszamy. Sałatkę podajemy na czipsach i dekorujemy listkiem natki pietruszki.


Dodaj komentarz