Makowy biszkopt z kaszy jaglanej


Święta coraz bliżej czas więc zaplanować świąteczne menu. Ja dokonałam już wyboru świątecznych słodkości, a dokładniej zrobił to mój narzeczony. Piernik przekładany powidłami oraz ten oto makowiec to pozycje obowiązkowe w tym roku. I choć ja nigdy nie przepadałam za makowcami, generalnie za makiem to to ciasto mnie zupełnie zaskoczyło. Po pierwsze jest super wilgotne co uwielbiam w ciastach, po drugie jest puszyste, po trzecie jest naprawdę pyszne, a po czwarte zdrowe!

makowy biszkopt z kaszy jaglanej bezglutenowy good changes

Składniki na dużą tortownicę:

200 g kaszy jaglanej

200 g mielonego maku

1/2 szklanki orzechów włoskich

1/2 szklanki suszonych daktyli

1/3 szklanki żurawiny

1 pomarańcza

5 łyżek miodu

4 jaja

1 i 1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

1/3 szklanki pudru trzcinowego (lub zwykłego)

3/4 szklanki mąki (użyłam kokosowej)

Polewa:

1/4 kostki masła

2 łyżki kakao

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki mleka (używam sojowego)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, a następnie gotujemy do miękkości.  Orzechy, żurawinę i daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Pomarańczę zanurzamy we wrzątku, a następnie na tarce o najdrobniejszych oczkach ścieramy skórkę.Resztę obieramy ze skórki i wyciągamy pestki. Mak zalewamy 150 ml wody, zagotowujemy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy do niego miód i drobno pokrojone bakalie oraz otartą skórkę pomarańczy. Żółtka jaj oddzielamy od białek. W pojemniku blendera umieszczamy ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną  oraz żółtka jaj i blendujemy wszystko na gładką masę. Z białek ubijamy pianę dodając szczyptę soli. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do zmiksowanej kaszy jaglanej dodajemy masę makową, obraną pomarańczę i jeszcze chwilę blendujemy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek, sodę oraz mąkę i łączymy wszystkie składniki łyżką. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku do wystygnięcia. Nie otwieramy drzwiczek by nie opadło! Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i kakao. Intensywnie mieszamy dodając mleko. Gdy polewa zgęstnieje polewamy nią ciasto. Wierzch ciasta możemy udekorować drobno posiekanymi orzechami lub bakaliami.


Dodaj komentarz