Słodki krem kasztanowy


Sezon jesienno – zimowy to jedyny czas, kiedy w sklepach pojawiają się kasztany. A jak można je wykorzystać? Mój pomysł to pyszny krem czekoladowy słodzony daktylami. Do kruchych ciasteczek, do naleśników, ciasta lub do wyjadania łyżeczką wprost ze słoika! Niestety jakość kasztanów w sklepach jest średnia. Z 600 g kasztanów, które kupiłam połowa była wysuszona bądź robaczywa. Dlatego trzeba ich niestety zawsze kupić trochę więcej niż nam się wydaje. Kasztany są jednak tak pyszne, że raz do roku można sobie pozwolić na taką przyjemność i uczyć się cierpliwości na obieraniu ich z łupinek. Smacznego!

czekoladowy krem z pieczonych kasztanów

Składniki na duży słoik:

1 i 3/4 szklanki upieczonych, obranych kasztanów

3 łyżki kakao

12-15 świeżych daktyli (lub suszonych namoczonych)

1/2- 3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Kasztany, daktyle i kakao umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę dodając wodę. Dodajemy tyle wody by masa była puszysta i kremowa.


Dodaj komentarz