Kanapka z jarmużowym pesto i pieczonymi warzywami


Nie ma chyba szybszej przekąski niż kanapka. Jednak kanapka, którą chciałabym Wam zaproponować wymaga trochę więcej wysiłku, ale jej  smak stanowczo Wam to wynagrodzi! Kanapka z jarmużowym pesto i pieczonymi warzywami to idealna propozycja na zimowe dni. W dodatku w pełni sezonowa! Z podanego przepisu otrzymacie słoiczek jarmużowego pesto. Możecie go dodawać do makaronów, kasz czy pieczonych warzyw. U mnie się nie marnuje!kanapka z jarmużowym pesto i pieczonymi warzywami

Składniki:

1-2 kromki ulubionego chleba najlepiej grzanki (u mnie chleb warzywny)

1 średnia marchewka

1 średnia pietruszka

2 łyżki oleju

Pesto:

200 g jarmużu

1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika

1 duży ząbek czosnku

1/3-1/2 szklanki oleju rzepakowego

świeżo mielony pieprz

sól himalajska

Przygotowanie:

Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na pół i wzdłuż na grube plastry. Następnie wykładamy je na blachę wyłożoną papierem, skrapiamy olejem i pieczemy w 200 stopniach około 20-25 minut. Jarmuż dokładnie  myjemy, usuwamy zgrubiałe łodygi i gotujemy go 2-3 minuty aż zmięknie i nabierze soczystego koloru. Jarmuż odcedzamy i dodajemy do niego rozgnieciony ząbek czosnku, słonecznik i olej. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na grzankę nakładamy pesto a następnie pieczone warzywa, dekorujemy natką pietruszki i świeżym pieprzem.


One comment

Dodaj komentarz