Pizza z mąki teff


Czas Mistrzostw Europy w piłce ręcznej to dla mnie okres kiedy nic nie liczy się tak jak oglądanie meczów i kibicowanie naszym szczypiornistom! Wszystko jestem w stanie dla nich poświęcić. Wiadomo, że mecze najlepiej ogląda się  przy dobrym jedzeniu. Pizza to idealne danie na taką okazję. Do tej pory nie udawało mi się zrobić dobrego, bezglutenowego ciasta na pizzę, ale postanowiłam wypróbować nową mąkę- mąkę teff (z miłki abisyńskiej). Sprawdziła się doskonale. Ciasto jest twardsze niż w tradycyjnej pizzy, ale jest naprawdę smaczne. Mąkę teff możecie kupić tutaj.

pizza z mąki teff

Składniki na ciasto:

140 g  mąki teff

80 g mąki ziemniaczanej

80 g mąki gryczanej

7 g suchych drożdży

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki oleju kokosowego

ok. 1/2 szklanki ciepłej wody

Sos:

50 ml przecieru pomidorowego

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki oregano

pieprz

sól

Dodatkowo:

2 cebule

1/2 czerwonej papryki

kilka pieczarek

200 g owczego sera

oregano do posypania

rukola

Przygotowanie:

W mice umieszczamy wszystkie suche składniki, dodajemy olej i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy sos: do przecieru dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę, paprykę kroimy i  podsmażamy aż zmiękną. Pieczarki podsmażamy. Na natłuszczoną blachę wykładamy ciasto, rozwałkowujemy. Spód smarujemy sosem, na sos wykładamy podsmażone warzywa. Posypujemy solą i piperzem. Na wierzch kładziemy ser i posypujemy oregano. Pieczemy w 200 stopniach 20-25 minut. Podajemy ze świeżą rukolą, ketchupem i sosem czosnkowym.


Dodaj komentarz