Smalec z boczniaków


Nigdy nie przepadałam za klasycznym smalcem do chleba, ale wegańskie smarowidła a’la smalec są pyszne. Smalec z fasoli jest naprawdę genialny, ale mnie nic nie urzeka tak jak smażona cebula z boczniakami. A gdy dodamy do tego jeszcze jabłko i aromatyczne przyprawy takie jak jałowiec wyjdzie nam przepyszna smalcopodobna pasta do chleba!

wegański smalec z boczniaków

Składniki:

200 g boczniaków

2 cebule

1/2 jabłka

5 ziaren jałowca

2 ziela angielskie

1 liść laurowy

olej do smażenia

świeżo mielony pieprz

sól

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na kawałki. Cebulę, jabłko, ziele angielskie, jałowiec i liść laurowy smażymy na oleju aż cebula zmięknie. Boczniaki myjemy, kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut. Następnie wybieramy przyprawy, a resztę blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem.


Dodaj komentarz