Tacos z orientalnym farszem


Czy Wy również po Świętach i Nowym Roku macie ogromną ochotę na lekkie i kolorowe dania? Ja zdecydowanie! Duszone warzywa z mlekiem kokosowym to ostatnio moja ulubiona przekąska. Postanowiłam taki warzywny farsz z dodatkiem pasty curry zapakować w lekkie placuszki z mąki z ciecierzycy. Powstało danie a’la meksykańskie tacos. Naprawdę przepyszne!

tacos z orientalnym farszem

Składniki na 5 placków:

3/4 szklanki mąki z ciecierzycy

1 jajko

szczypta soli

1 łyżka oleju

ok. 1/2 szklanki wody

olej do smażenia

Farsz:

1 duża cebula

1/2 pora

2 łodygi selera naciowego

2 marchewki

1/2 czerwonej papryki

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki pasty curry

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta ostrej papryki

100 ml mleka kokosowego

pieprz

sól

Przygotowanie:

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy cienkie placuszki. (Użyłam najmniejszej patelni.) Następnie przygotowujemy farsz. Paprykę kroimy w słupki i smażymy, gdy lekko zmięknie dodajemy posiekaną cebulę, starte na tarce o grubych oczkach marchewki, a na końcu dodajemy posiekany drobno seler naciowy i por. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy, pastę curry i całość podlewamy mlekiem kokosowym. Podajemy w placuszkach i dekorujemy ulubioną zieleniną.


Dodaj komentarz