Awokado zapiekane z przepiórczymi jajkami


W taki ponury lutowy poranek moja tęsknota za wiosną osiąga swój szczyt. Jak sobie z tym poradzić? Najlepiej przepysznym i kolorowym śniadaniem! Połączenie awokado i przepiórczych jajek to świetne rozwiązanie! Danie doda Wam mnóstwo energii i witamin, co o poranku ma duże znaczenie. Miłego dnia!

awokado zapiekane z jajami przepiórczymi

Składniki na 1 porcję:

1 awokado

2 jaja przepiórcze

masło klarowane

świeżo mielony pieprz

sól himalajska

Przygotowanie:

Awokado przecinamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę i obieramy je ze skórki. Obie połówki dokładnie nacieramy masłem klarowanym, oprószamy pieprzem i solą i umieszczamy w małym naczyniu do zapiekania. Pieczemy pod przykryciem około 15 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wbijamy do awokado jaja przepiórcze i pieczemy już bez przykrycia i z uchylonymi drzwiczkami od piekarnika do 5 minut, aż białko się zetnie .


Dodaj komentarz