Cukiniowo-marchewkowe julienne z czosnkiem, estragonem, ciecierzycą i migdałami


Wielu z nas uwielbia makaron, ale makaron to niestety same węglowodany. Dlatego ja najczęściej makaron przygotowuję z warzyw. Świetnie nadaje się do tego marchewka, pietruszka czy cukinia. Do tego aromatyczny sos i możemy jeść do woli bez wyrzutów sumienia. Tym razem makaron przygotowałam z cukinii i marchewki, dodałam do tego smażony czosnek, ciecierzycę i estragon. A zamiast parmezanu posiekane migdały. Pycha!

 DSCN9644_wm

Składniki na 1 porcję:

1 mała cukinia

1 marchewka

3 duże ząbki czosnku

2 łyżki ciecierzycy

kilka blanszowanych migdałów

1 łyżka koncentratu pomidorowego

świeżo mielony pieprz

sól himalajska

masło klarowane/ olej kokosowy do smażenia

soda oczyszczona

posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Przygotowanie dania zaczynamy od namoczenia ciecierzycy. W miseczce umieszczamy jej ziarna, dodajemy sodę oczyszczoną (ok. 1/3 łyżeczki) i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 30 minut aż ciecierzyca napęcznieje, a następnie odcedzamy, umieszczamy ją w garnuszku, zalewamy świeżą wodą, znów dodajemy odrobinę sody i gotujemy aż zmięknie. Marchew obieramy i za pomocą maszynki do julienne przygotowujemy warzywny makaron. Możemy też użyć zwykłego obieracza i szerokie pasma poprzecinać wzdłuż na cienkie spaghetti. Tak samo postępujemy z cukinią. Na małej patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy. Czosnek obieramy, rozgniatamy i przesmażamy. Następnie do czosnku dodajemy koncentrat, świeży pieprz i sól, estragon i ugotowaną ciecierzycę. Smażymy kilka minut. Makaron przesmażamy  przez około 30 s na oddzielnej patelni. Na talerz wykładamy warzywny makaron, następnie smażony sos. Danie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub ulubionymi ziołami oraz posiekanymi migdałami.


Dodaj komentarz