Cytrynowo- kokosowe muffiny z lemon curd


Tłusty Czwartek już jutro i na pewno nie jednemu z nas nie uda się przejść obojętnie obok witryn z pączkami wszelkiego rodzaju oraz chrustem. Sama też miałam plan by w tym roku zjeść pączka jednak eksperymenty bezglutenowe nie zawsze wychodzą, a ja jak zwykle zabrałam się za opracowanie przepisu dzień wcześniej. Ale jak to się mówi nie ma tego złego, bo zrobiłam najlepsze muffiny w swoim życiu. Z przepisu wyszło ich aż 14 więc 90%  rozdam szczuplejszym i oszczędzę swoją pupę! :D

cytrynowo-kokosowe muffiny z lemon curd

Składniki na ok. 14 sztuk

2 jaja

1 szklanka mąki z brązowego ryżu

1/2 szklanki mąki kokosowej

sok z 1/2 cytryny

1/3 szklanki trzcinowego cukru pudru lub ksylitolu

1/4 szklanki płynnego masła klarowanego lub oleju kokosowego

1 1/2 szklanki mleka kokosowego

1/2 łyżeczki sody

Lemon curd:

2 jaja

2 żółtka

80 g masła (w temp. pokojowej)

100-120 g trzcinowego pudru

sok i otarta skórka z 2 cytryn

Przygotowanie:

Muffiny: Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.  Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy sok z cytryny i  masło. Suche składniki umieszczamy w misce i cały czas ubijając dosypujemy suche składniki i wlewamy mleko kokosowe. Ubijamy na gładką masę. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek na muffiny i pieczemy około 20-25 minut. Lemon curd: W rondelku umieszczamy jaja, żółtka i cukier puder, dokładnie łączymy składniki ze sobą za pomocą trzepaczki. Rondelek stawiamy na małym ogniu i bez przerwy mieszamy, gdy masa sie podgrzeje dodajemy masło i sok oraz skórkę z cytryn. Cały czas mieszamy aż masa się zagotuje i zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Za pomocą szprycy nakładamy lemon curd na muffiny.


Dodaj komentarz